Nils Hellemans, organ scholar

Nils Hellemans, organ scholar

"In november 2015 werd ik aangesteld als Organ Scholar (beursorganist). Het is een hele eer om zo’n functie aangeboden te krijgen. Het wil zeggen dat een organisatie als Leuven Orgelstad in je gelooft en je de kans wil bieden om ervaring op te doen."

"De aanstelling biedt me verschillende mogelijkheden, die mijn ontwikkeling als musicus alleen maar ten goede kunnen komen.

Ik word betrokken bij de planning, de organisatie en de voorbereidingen van de concerten en initiatieven van Leuven Orgelstad. Het is een bijzonder leerrijke ervaring: niet alleen artistiek (al spelend, of al luisterend naar de talrijke gastorganisten) maar ook op allerlei organisatorische vlakken. Zo help ik bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de promotiecampagne en zal ik me de eerstkomende maanden dan ook vooral bezig houden met de verdere realisatie van de website.

Het begon allemaal enkele jaren geleden, toen ik een paar keer naar de marktconcerten ging. Ik heb me al gauw als vrijwilliger aangeboden en van het ene kwam het andere. Optreden op het jaarlijkse concert van de orgelstudenten van LUCA School of Arts en het spelen van orgelconcerten tijdens de orgelwandelingen in de stad hoorden daar bij. Het eerste concert als Organ Scholar was echt wel een bijzondere vuurdoop. Op het slotconcert van de concertreeks in 2015 mocht ik immers de solopartij van ‘La Révolte des Orgues’, een spectaculaire en virtuoze compositie voor 9 organisten en percussie van Jean Guillou voor mijn rekening nemen. In de nieuwe programmatie zal ik geregeld te horen zijn, onder andere op 2 september, ter gelegenheid van mijn allereerste marktconcert ‘orgel op vrijdag’. Ik kijk er naar uit!"

 

 

Nils Hellemans Organ Scholar - Leuven Orgelstad

 

Nils is geboren in Dendermonde, op 15 mei 1993. Na pianostudies aan de academie van zijn geboortestad begon hij een professionele opleiding (orgel en piano) aan het Lemmensinstituut, eerst aan de kunsthumaniora, nadien aan LUCA School of Arts. Hij zal er in het voorjaar van 2016 afstuderen met een dubbele Master Degree: voor piano (klas van Jan Vermeulen) en voor orgel (klas van Luc Ponet).

 

e-mailadres: organscholar@leuvenorgelstad.be

 

Copyright © Nils Hellemans