orgelreis

orgelreis

Orgelreis 1: naar Amsterdam Nederland

 

 

Van 12 tot 14 oktober 2017: drie bijzondere initiatieven ter afronding van 5 jaar Leuven Orgelstad!

 

Zaterdag 14 oktober – orgelreis naar Amsterdam!

 

Amsterdam is een wereldstad. Het aantal verschillende nationaliteiten behoort er tot de hoogste ter wereld, samen met Antwerpen (jawel!) en New York.

Sinds jaar en dag is Amsterdam echter ook de belangrijkste orgelstad van de Nederlanden! Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) was er organist van de Oude Kerk. Hij had een bijzonder grote reputatie als organist-klavecinist, improvisator, componist en vooral ook als leraar – organistenmaker. Daarom kreeg hij de bijnaam de Amsterdamse Orpheus. Sweelinck was zonder enige twijfel ook de eerste organist – muziekorganisator die het orgel bekendheid gaf door het organiseren en spelen van o.a. marktconcerten. Amsterdam is de stad met het grootst aantal historische orgels!

 

 

In 2007 opende in Amsterdam, in de vml. Parkkerk, het unieke kunstcentrum ‘Orgelpark’. Het orgel en de orgelmuziek staan er centraal, vaak gecombineerd met andere kunstvormen (dans, theater,…). Het patrimonium van het Orgelpark bestaat uit maar liefst zeven orgels, een harmonium, twee vleugelpianos’ en … een draaiorgel. Het is géén museum, wel een actief laboratorium, een onderzoekscentrum, waar geëxperimenteerd wordt met de toekomst van de orgelcultuur. De financiële middelen voor het Orgelpark komen van de stichting Utopa, van de zakenman Loek Dijkman. Momenteel wordt er de laatste hand gelegd aan de bouw van een nieuw barokorgel.

 

Voor de verdere invulling van deze orgelreis diende een zware selectie gemaakt te worden want in Amsterdam kan je dagenlang rondstruinen, op zoek naar mooie historische orgels. De keuze viel op De Westerkerk - een eigentijdse protestantse kerkgemeenschap met een uitgebreide muziekprogrammatie rond o.a. het Duyschot-orgel uit 1686 - en de Ronde Lutherse Kerk (Bätz-orgel uit 1830, gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw in 2014). We ronden de dag af met een tussenstop in Zaltbommel (Wolfferts-orgel).

 

Praktisch:

  • Deelname kost €78 (reductie: €70)
  • Met Luxe Autocar
  • Vertrek om 8u. in Leuven (parking LUCA School of Arts, campus Lemmens, Lemmensberg 3 (dit is het vroegere Lemmensinstituut).
  • Broodjesmaaltijd (’s middags) en warme maaltijd (vooravond), excl. dranken
  • Terug in Leuven omstreeks 20u.
  • Opstapplaats in Antwerpen mogelijk, na overleg met de organisatie

info en aanmelding: info@leuvenorgelstad.be of +32 499 31 70 08 (Marjan Bosmans)

 

Orgelreis 2: 4-daagse naar universiteitsstad Oxford, Groot-Brittanië

i.s.m. Davidsfonds Cultuurreizen

donderdag 2 tot zondag 5 november 2017

 

Copyright © Nils Hellemans